Rafael Nadal – Juan Martin del Potro US Open halve finale heren

US Open tennis grand slam. Vanavond, vrijdag 8 september, speelt Rafael Nadal in de halve finale van het US Open tegen Juan Martin del Potro. Daarvoor komen Kevin Anderson en Pablo Carreno Busta het Arthur Ashe Stadium in voor hun halve finale. Die begint circa 22:00 uur Nederlandse tijd.

Het wordt dus geen Nadal versus Federer, een match die het publiek op het US Open nog nooit voorgeschoteld kreeg. Alle andere grand slams zijn al meerdere malen verwend met dat topaffiche, dé klassieker van deze tenniseeuw tot nu toe, maar Juan Martin del Potro voorkwam een eerste confrontatie in New York. De Argentijn mepte Roger Federer in vier sets van de baan.

Halve finale US Open Nadal – Del Potro

Federer was niet opgewassen tegen de ontzagwekkende forehand van ‘Delpo’. Natuurlijk teert hij niet alleen op dat wapen, want alleen daarmee krijg je de Zwitser niet klein, maar nu hij na diverse blessures een zwakkere backhand heeft, is hij er wel nog afhankelijker van geworden. Als hij er genoeg tijd voor heeft zet hij een paar pasjes zodat hij uit de backhandhoek komt en lekker kan timmeren met de forehand.

Juan Martin del Potro halve finale US Open grand slam winnaar bookmakers GettyOf dat ook tegen Rafael Nadal gaat werken op het niet heel snelle hardcourt van het US Open is te betwijfelen. De Spanjaard is immers de beste verdediger van het circuit of misschien wel ooit en hij zal geduldiger omgaan met de kanonskogels die op hem afkomen dan Federer, die liever het initiatief wil overnemen. Maar laten we niet vergeten dat Delpo acht jaar geleden gehakt maakte van Rafael Nadal op het US Open, toen ook in de halve finale. Uiteindelijk op weg naar de titel gunde hij Nadal maar zes games in totaal. Het was vermoedelijk de beste match ooit van de ‘Toren van Tandil’.

Onderlinge stand Rafael Nadal – Juan Martin del Potro

Nadal won wel de meerderheid van de onderlinge matches: acht zeges, vijf nederlagen. Toch is dat een zeer respectabele score voor Del Potro. Van de mannen waar Nadal minstens tienmaal tegen heeft gespeeld, is zijn winstpercentage tegen Delpo de op twee na slechtste (na verrassend genoeg Davydenko en Djokovic).

En dan is er nog de x-factor van deze halve finale: wie is het fitst? Del Potro heeft sinds oktober 2016 maar een keer eerder ergens de halve finale gehaald (Delray Beach, een klein toernooi) en gaat de inspanningen zeker voelen. Nadal is (mits blessurevrij) juist gebouwd voor marathons.

Wedden op US Open? Rafael Nadal staat op 1.36 en Juan Martin del Potro op 3.15 voor de winst. Voor de uiteindelijke titel noteert Nadal @1.55. Overdondert Del Potro vandaag Nadal, dan is de grand slam titel vrijwel zeker voor de Argentijn. En dat levert je (nu) bij bookmaker Mr Green een dikke 4.25 op.