Robin Haase testte zeven jaar geleden positief op testosteron

Robin Haase heeft vandaag in de Volkskrant bekend gemaakt dat hij zeven jaar gelden een positieve dopingtest heeft afgeleverd. Bij de huidige nummer één van Nederland werd een te hoge concentratie testosteron aangetroffen. De Hagenaar werd echter niet geschorst, omdat na drie daaropvolgende controles werd bevestigd dat het om ‘lichaamseigen’ productie ging.

Haase was in shock

”Ik las alleen de eerste bladzijde en belde in paniek bondsarts Babette Pluim”, aldus Haase. ”Ik was in shock, tot ze me adviseerde ook de volgende pagina’s te lezen. Daarin werd het vermoeden uitgesproken dat die afwijkende verhouding testosteron-epitestosteron lichaamseigen zou kunnen zijn.”

”De ATP kondigde aan dat ik binnen twee weken drie keer zou worden getest om dat te bevestigen. Toen bleek ik telkens op dezelfde waarden uit te komen. Ik heb daarna nooit meer iets gehoord. Misschien is bij de WADA een attest voor mij in het systeem opgenomen, waarbij die waarden zijn aangetekend en ik daarop niet positief kan worden getest. Ik weet het niet.”

Niets te verbergen

De uitkomst van de positieve test is echter nooit naar buiten gebracht. Haase, die dit jaar twaalf keer een dopingtest heeft moeten ondergaan, zegt dat hij niets te verbergen heeft. ”Ik ben nooit bang geweest dat die positieve test me zou achtervolgen, omdat vaststond dat ik geen doping had gebruikt. Ik zeg altijd: kijk naar mijn postuur en zeg wat ik zou moeten nemen.”

Ram vermoedt misverstand

Volgens Herman Ram is de 26-jarige Haase niet positief getest op testosteron. De directeur van de Nederlandse dopingautoriteit vermoedt dat de Hagenaar niet goed begrepen wat er in de brief stond die hij ontving van de ATP.

”De brief van de spelersvakbond ATP ging over de zogenaamde T/E-ratio, wat een aanduiding is voor de verhouding tussen testosteron en een ander hormoon in het lichaam. En die T/E-ratio was bij Haase te hoog. Dergelijke afwijkingen komen echter zeer regelmatig voor en zijn absoluut niet te bestempelen als een positieve test”, vertelde Ram.