Roger Federer – Juan Martin del Potro in kwartfinale US Open 2017

US Open tennis grand slam. Woensdag speelt Roger Federer in de kwartfinale van het US Open 2017 tegen Juan Martin Del Potro. Het is een herhaling van de finale van 2009, die de Argentijn toen won. Rafael Nadal strijdt tegen Andrey Rublev om een ticket voor de halve finale.

In de openingsronde trof Federer de tiener Francis Tiafoe, daarna trof hij alleen nog maar mede-veteranen. Bovendien had hij tegen zowel Youzhny, Lopez als Kohlschreiber een ongelooflijk positieve onderlinge score.

Roger Federer – Juan Martin del Potro

Deze match tegen ‘Delpo’ valt een beetje in dezelfde categorie, al is de Argentijn met 29 jaar nog relatief jong en heeft hij in elk geval 5 van de 21 eerdere duels gewonnen.

Maar terwijl Federer pas vorig jaar besloot zich te laten opereren, daar sukkelt ‘de toren van Tamil’ al zijn hele loopbaan van blessure naar ingreep naar revalidatieperiode. Dat zijn snoeiharde forehand weer zo krachtig is als vanouds kreeg Dominic Thiem in de vorige ronde te voelen. Alhoewel Delpo wat langzaam startte, kon hij na een aantal aspirientjes zijn wapen weer destructief in stelling brengen.

Ook was het indrukwekkend dat hij 0-2 in sets omdraaide tot 3-2 winst. Het was pas zijn zestiende vijfsetter ooit en de zevende die hij won.

Del Potro verloor zeven van de 9 matches tegen toptienspelers.

Tot nu toe was 2017 geen opmerkelijk goed jaar voor Del Potro. Alleen in Delray Beach bereikte hij de halve finale (verlies tegen Raonic) en dit jaar verloor hij zeven van de negen matches tegen toptienspelers. Een van die nederlagen was tegen de Zwitser, die hij in maart na vier jaar eindelijk weer eens tegenkwam. Federer veegde hem bij de Miami Masters van de baan met 6-3 6-4.

Het gaat in New York vaak over de rug van Federer. Al in de partij tegen Tiafoe leek hij in zijn mobliiteit te worden gehinderd en in de achtste finale tegen Kohlschreiber nam hij een ofcourt timeout. “Ik had even een korte massage van mijn onderrug nodig. Ik voelde iets, alsof er een spier vastzat”, verklaarde hij. Wint Federer de titel, dan keert hij terug naar de nummer 1-positie op de wereldranglijst.

Wedden op US Open tennis

Wedden op tennis? Roger Federer noteert @1.19 en Juan Martin Del Potro @4.80. We tippen dat er minstens vier sets gespeeld worden; over 3,5 sets noteert @1.86.