Alleen Roger Federer klaar voor Australian Open 2018

Australian Open 2018. De tenniswereld wordt al een kleine tien jaar geregeerd door de big four. Maar helaas waren er zelden jaren waarin ze alle vier (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) in blakende vorm verkeerden en van blessures gevrijwaard bleven. Op dit moment lijkt alleen Roger Federer klaar voor de Australian Open, het eerste grand slam van de tenniskalender.

Roger Federer Australian Open 2018

Roger Federer, die in 2017 een heropleving kende en twee grand slams binnensleepte, draait momenteel warm in de Hopman Cup. In dat landentoernooi voor teams met zowel mannen als vrouwen heeft inmiddels met twee zeges bijgedragen aan overwinningen van Zwitserland op Japan en Rusland. Belangrijker is dat de oude meester pijnvrij lijkt te bewegen en spelen en in een ontspannen sfeer toe kan werken naar de Australian Open, die op maandag 15 januari 2018 begint.

Bij de drie andere toppers die de majors en masters met elkaar verdelen ligt dat wat anders. Novak Djokovic heeft zich afgemeld voor het toernooi in Doha, dat vanwege het warme klimaat in januari en het fijne prijzengeld een favoriet onderkomen is voor spelers die zich in vorm willen werken voor het grote evenement in Melbourne. De elitespelers slaan wel eens vaker voorbereidingstoernooien over richting een slam, maar doen dat liever niet aan het begin van het jaar, want dan hebben ze al een tijdje stilgestaan.

Novak Djokovic en Rafael Nadal

tennis gokken Novak Djokovic GettyDe rechterelleboog speelt de Servische voormalige nummer 1 echter parten. De twaalfvoudig slamwinnaar sloeg eind 2017 ook al een demonstratietoernooi in Abu Dhabi over. De dertigjarige speler kan nu zijn titel van het Qatar Open verdedigen, die hij ook in 2016 won.

De 31-jarige Rafael Nadal, vorig jaar verliezend finalist, heeft zich ook voor diverse demo- en echte toernooien afgemeld. De Spanjaard heeft toch een manier gevonden om wat actie mee te maken: op 10 januari draaft hij op bij de Tie Break Tens in Melbourne. Daar worden tiebreaks gespeeld die tot tien punten gaan.

Andy Murray ook niet fit

Andy Murray leek op het punt te staan om weer zijn talenten te tonen. De Schot speelde eind vorig jaar bijvoorbeeld een liefdadigheidspartij tegen Federer, beide deels in kilt. Maar ook voor hem is het blessureleed niet voorbij. Hij heeft Brisbane links laten liggen vanwege een heupblessure.

Nadal en Federer staan eerste en tweede op de wereldranglijst en zelfs als ze beide het Aussie Open missen zal dat niet veranderen. De andere twee zakken wel weg, want ze zijn al langer uit de roulatie. Djokovic staat veertiende en Murray achttiende.

Voorspellingen tennis

Wedden op Australian Open? Roger Federer is de favoriet bij bookmaker Mr Green op 3.25, gevolgd door Novak Djokovic op 5.00 en Rafael Nadal op 7.00. Andy Murray noteert 14.00. Grigor Dimitrov won de laatste grote prijs, de World Tour Finals, en noteert 10.00.