Roger Federer – Rafael Nadal finale Australian Open 2017: Rafa gaat winnen

Zondag is het dan eindelijk zover. De tennisfinale waar iedereen zo lang naar uitkeek, maar die eigenlijk nooit meer leek te komen. Wonder boven wonder staan ze er toch: Roger Federer – Rafael Nadal. Twee legendes van het tennis gaan morgen ochtend de strijd aan in de Australian Open finale.

Wie dat een half jaar terug had voorspeld, was voor gek verklaard. Rafael Nadal had eind 2016 een blessure aan zijn pols en lag een tijdje uit de roulatie. Voor Roger Federer zag het er nog somberder uit; hij lag er maar liefst zes maanden uit met een knieblessure, en dat op z’n 35ste. Wat zijn de voorspellingen voor deze grand slam finale?

Finale Australian Open: Roger Federer – Rafael Nadal

Bijna iedereen dacht dat het tijdperk Federer/Nadal wel zo’n beetje voorbij was. En dat was ook geen onlogische gedachte, want ook zonder blessures konden Roger Federer en Rafael Nadal de afgelopen jaren weinig inbrengen tegen de dominantie van de nummers één en twee Andy Murray en Novak Djokovic.

Nadal en Federer zijn tegenwoordig eigenlijk vrijwel kansloos tegen Murray en Djokovic in een best of 5 op Grand Slams. Maar dit probleem werd in Melbourne al vroeg opgelost. Eerst was het Denis Istomin die tegen alle verwachtingen in de Serviër in 5 sets versloeg, en vervolgens verraste Mischa Zverev de Schot twee rondes later door in 4 sets te winnen. Opeens was er weer hoop voor een zogeheten ‘Fedal’ finale. En die hoop is omgezet in de realiteit, want we kunnen ons gaan opmaken voor een 35ste editie.

Onderlinge resultaten Federer – Nadal

Als we de onderlinge statistieken erbij pakken zien we dat die ruim in het voordeel van Rafael Nadal zijn. Van de 34 wedstrijden won de Spanjaard er 23. Deze statistiek kan echter wel een beetje misleidend zijn, want van die 23 overwinningen zijn de meeste op gravel, een ondergrond waar Roger Federer totaal niet uit de voeten kan, en Nadal juist wel.

Zondag wordt er op hardcourt gespeeld, en de banen zijn een stuk sneller dan voorheen. Dat is in het voordeel van de Zwitser, wiens spel het beste naar voren komt op de snellere courts. Het is echter nog altijd een ongelukkige match-up voor Federer, die altijd moeite zal blijven hebben met die linkshandige spinforehand van Nadal.

Fysieke aspect – blessures

Een hoop fans trokken een zorgelijke blik toen Federer na zijn verloren 4de set tegen landgenoot Stan Wawrinka een medische time-out nam. Hij zei na afloop aan dat het om z’n bovenbeen ging, en gelukkig dus niet de gevreesde knie. Wel gaf dit aan dat Federer kwetsbaar is, en in een ‘best of 5’ wedstrijd tegen Nadal kan dit nog wel eens problemen op gaan leveren.

Nadal had op zijn beurt ook geen gemakkelijke halve finale. De Bulgaar Grigor Dimitrov speelde de wedstrijd van zijn leven en pakte zelfs bijna de overwinning. Rafael Nadal vocht zich terug en uiteindelijk won hij de 5de set met 6-4, maar dat koste ‘m wel heel veel kracht. De wedstrijd duurde 4 uur en 58 minuten en Nadal heeft maar één dag rust in aanloop naar de Australian Open finale. Toch liet Nadal geen tekenen van vermoeidheid zien, terwijl Federer’s medische time-out wel voor vraagtekens zorgde.

Voorspellingen Australian Open finale

Realistisch gezien is, en blijft, deze wedstrijd gewoon in het voordeel van Rafael Nadal. Zijn wapens komen perfect uit de voeten tegen het spel van Roger Federer, en in een lange wedstrijd heeft de Spanjaard ook fysiek de bovenhand.

Bookmaker 888sport keert 1.79 uit op winst van Nadal, 1.89 bij een juiste voorspelling van meer dan 40.5 games en 1.90 bij >5.5 double faults. Durf je het aan te gokken op een eindstand van 3-2 dan pak je 6.00 voor elke euro die je inzet. Lees ook: wedden op tennis.