Rogers Cup: Grigor Dimitrov – Jo-Wilfried Tsonga in halve finale

Zaterdagavond worden de halve finales van de Rogers Cup in Toronto gespeeld. Jo-Wilfried Tsonga treft de definitief doorgebroken Grigor Dimitrov. In de andere halve finale speelt Feliciano Lopez tegen Roger Federer.

Voor de 29-jarige Tsonga is het behalen van de halve finale op een Masters niets nieuws. Inmiddels heeft hij één Masters gewonnen (Parijs 2008) en reeds 81 partijen gewonnen op die toernooien. Maar het enige wat Tsonga allicht nog wil voordat hij pensioneert, is toeslaan op een Grand Slam.

Tsonga stijgt weer op de ATP rankings

Tot de Rogers Cup leek Tsonga geleidelijk weg te vallen uit de elite van de tennissport. Sinds Roland Garros 2013 heeeft hij geen kwart finale in een Slam meer behaald en op de ATP-ranking gleed hij de top vijftien uit. Door zijn opeenvolgende zeges op Djokovic en Murray blaast hij dit seizoen nieuw leven in, evenals de hoop dat het wat Grans Slams betreft niet blijft bij die ene verloren finale op het Australian Open van 2008.

Voor Dimitrov liggen waarschijnlijk nog grotere dingen in het verschiet dan Tsonga reeds heeft bereikt. De man uit Haskovo, Bulgarije heeft dit jaar zijn winstpercentage opgevoerd van 59% naar 72% en won van oktober 2013 tot juni 2014 vier ATP-titels. Tevens heeft hij dit jaar al viermaal van een top tienspeler gewonnen.

Met zijn vloeiende speelstijk, gevarieerde slagenarsenaal en glamoureuze levenswandel (zijn vriendin is Maria Sharapova) heeft Dimitrov alles in zich om een publiekslieveling te worden. Maar “Baby Fed” is nog niet zover dat hij met groot gemak en monsterscores over tegenstanders heen walst. In de kwart-finale moest hij zelfs tegen Kevin Anderson twee matchpoints wegwerken.

Drie keer eerder troffen Tsonga en Dimitrov elkaar, telkens in 2011. De stand is 3-0 voor Tsonga, die echter ook zal onderkennen dat Dimitrov dit seizoen echt volwassen is geworden.

Feliciano Lopez versloeg Milos Raonic met 6-4 6-7 6-3 en behoort voor de derde keer tot de laatste vier van een Masters.

Het programma Rogers Cup halve finales

Centre Court, na 19:00 uur
Jo-Wilfried Tsonga (FRA) – Grigor Dimitrov (BUL)
Na 02:00 uur
Feliciano Lopez – Roger Federer