Rus en Bertens in actie op Flushing Meadows

Arantxa Rus (WTA-61) en Kiki Bertens (WTA-74) zullen vandaag hun opwachting gaan maken op de hardcourtbanen in New York. Rus, de nummer één van de Nederlandse dames, zal om 17.00 uur Nederlandse tijd spelen tegen Galina Voskoboeva (WTA-80). Zes uur later, om 23.00 uur, speelt Bertens haar wedstrijd tegen de thuisspelende Christina McHale (WTA-24).

Voorbeschouwing: Arantxa Rus – Galina Voskoboeva

Gezien de stand op de WTA-ranglijst is Rus licht de favoriete voor deze eerste ronde wedstrijd. De Nederlandse reikte het vorig jaar tot de tweede ronde in New York. Haar tegenspeelster werd vorig jaar al in de openingsronde uitgeschakeld. Het lukte de speelster uit Kazachstan bovendien nog nooit om in vier US Open’s de tweede ronde te bereiken.

Enig kritiekpunt voor Rus is de ondergrond op de US Open. In het verleden is al meerdere malen gebleken, dat Rus moeite heeft op snelle banen. Dit blijkt ook uit de statistieken op deze ondergrond. De nummer 61 van de wereld verloor dit jaar al elf partijen op deze ondergrond, hier zet ze acht overwinningen tegenover. Zoals verwacht levert ze haar beste prestatie op gravel, waaronder een knappe vierde ronde op Roland Garros 2012.

Ook Voskoboeva heeft negatieve cijfers op hardcourt. Zij speelde veertien wedstrijden op deze ondergrond, waarvan ze er slechts vijf wist te winnen.

Voorbeschouwing: Kiki Bertens – Christina McHale

De 20-jarige Bertens zal vanavond 23.00 uur haar debuut gaan maken in het hoofdtoernooi van de US Open Tennis. Ze zal gelijk voor een enorm lastige opgave staan, aangezien ze tegen het thuisspelende talent McHale speelt.

Beide dames stonden al één keer eerder tegenover elkaar op het allerhoogste niveau, dit was in de eerste ronde van Roland Garros 2012. Na een verrassende start, Bertens won de openingsset met 6-2, moest ze toch haar meerdere erkennen in de nummer 24 van de WTA-ranglijst.

Van McHale is bekend dat ze haar beste resultaten boekt op hardcourt, maar ook Bertens heeft dit jaar veel wedstrijden winnend afgesloten op deze ”betonbanen”. Laten we hopen dat ze voor een stuntje kan zorgen op de Grandstand in New York.