Stanislas Wawrinka is de grote winnaar van de Australian Open 2014

Stanislas Wawrinka (ATP-8) is de grote winnaar van de Australian Open 2014. De 28-jarige Zwitser was in de grote finale in vier sets te sterk voor Rafael Nadal (ATP-1). Het werd 6-3 6-2 3-6 en 6-3 voor de nieuwe nummer één van Zwitserland.

Wawrinka, die voor aanvang van zijn eerste Grand Slam finale de nodige tips kreeg van landgenoot Roger Federer, koos bij zijn opkomst slim de spelersbank recht tegenover de aanhang van Nadal. De 28-jarige Zwitser begon zijn wedstrijd met veel overtuiging en hield de punten erg kort. In de vierde game wist ‘Wawa’ voor het eerst de servicegame van Nadal af te pakken en hij gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Op 5-3 moest hij nog wel een 0-40 achterstand wegwerken op eigen service, maar met vijf punten op rij haalde hij de set binnen.

In het tweede bedrijf ging Wawrinka verder waarmee hij begonnen was en slaagde er in om de eerste game van Nadal op love te breaken. Vervolgens gebeurde er iets wat de wedstrijd volledig veranderde. Nadal vroeg een medical time-out aan voor een rugblessure, die hij in de game daarvoor opliep. Wawrinka vond dat hij het recht had om te weten waar ‘Rafa’ aan behandeld werd, maar de umpire gaf geen gehoor aan zijn verzoek. Dit leidde tot een hevige discussie tussen beide. Bij zijn terugkeer bewoog Nadal nauwelijks en hij verloor de set dan ook met 6-2. De Australian Open 2009-winnaar zat op dat moment dicht tegen opgave aan.

In set drie leek de medicatie voor Nadal aan te slaan. Na het wegwerken van enkele breakkansen op eigen service, sloeg hij vervolgens toe in de eerste servicegame van Wawrinka. De 27-jarige Spanjaard liep uit naar 5-2 en won de set uiteindelijk met 6-3.

Wawrinka was na een kleine inzinking in set vier weer volledig bij de les en wist in de zesde game een break te forceren. Via een rommelige game leverde hij direct zijn service weer in. In de volgende game brak de Zwitser echter opnieuw, waarna hij het dit keer wel koelbloedig uitserveerde. Op 40-0 verzilverde de Zwitser zijn eerste championship point.

Wawrinka stijgt naar derde plaats

De winst op de Australian Open 2014 levert Wawrinka niet alleen ruim 1,6 miljoen euro op, maar ook 2.000 punten voor de wereldranglijst. Daardoor verruilt de Zwitser maandag plaats acht in voor een plek in de top drie. Rafael Nadal blijft nummer één en breidt dankzij zijn finaleplaats zijn voorsprong uit op Novak Djokovic, die op zijn beurt de nodige punten inlevert.

Win officiële Australian Open 2014 Goodies!

Altijd al in het bezit willen komen van een officiële spelers handdoek of een officieel programmaboek van de Australian Open? Doe dan tussen woensdag 22 januari en zondag 26 januari mee aan onze GrandSlamToernooi.nl Competition! Lees voordat je meedoet eerst even de spelregels goed door in het artikel op onze website!

Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws op Australian Open 2014