Tsjechië wint Davis Cup 2012

De tennisfans in Tsjechië staan op zijn kop. Na eerder al de Fed Cup gewonnen te hebben, sleepte Finland ook de Davis Cup in de wacht. Radek Stepanek (ATP-37) versloeg Nicolas Almagro (ATP-11) zondag in de beslissende wedstrijd op het Praagse indoorhardcourt.

Tomas Berdych en Stepanek zetten Tsjechië zaterdag met een zege in het dubbelspel op matchpoint, maar door de nederlaag van Berdych (ATP-6) tegen David Ferrer (ATP-5) ging de finale van de honderdste editie van het landentoernooi ”down the wire”.

Het was aan Stepanek en Almagro om tot een winnaar te komen. In de eerste set ging het tot 4-4 gelijk op, maar met een break in de tiende game pakte Stepanek het eerste bedrijf. In de tweede set bracht de routinier de Tsjechische fans in extase. Hij knokte zich terug van een break achterstand, sleepte een tiebreak uit het vuur en was daarin heer en meester: 7-0

In de derde set ging Almagro wat meer zijn eigen spel spelen. Daarmee verkleinde hij de achterstand tot 2-1, maar in de vierde set maakte Stepanek het af en stootte Spanje daarmee van de troon.

Zodoende werd revanche genomen voor de Davis Cup finale van 2009, toen Spanje de Tsjechen in de finale met 5-0 vernederde. Dat was aan de hand van Rafael Nadal, die deze keer in de lappenmand zat.

Het is de eerste keer dat Tsjechië als zelfstandig land de Davis Cup verovert. In 1980 was het als Tsjecho-Slowakije wel al eens ’s werelds beste tennisland.

Tennisseizoen voorbij

Na afloop van de Davis Cup zit het tennisseizoen er definitief op. De komende twee weken wordt er op GrandSlamToernooi.nl teruggeblikt op het tennisjaar 2012. Bezoek dus de site om niets te missen!