US Open 2017: Roger Federer rugblessure | Kiki Bertens matig

Roger Federer beleeft zijn beste jaar in een decennium, maar de US Open is een vraagteken voor de Zwitser. Victoria Azarenka is er niet bij, Kiki Bertens zoekt haar vorm.

Roger Federer worstelt met blessure

Lange tijd leek het erop alsof Roger Federer afscheid zou nemen van de professionele tenniswereld met – het recordaantal van – 17 Grand Slams. Immers, zijn laatste twee waren Wimbledon in 2012 en de Australian Open in 2010. Maar de Zwitser is dit jaar bezig aan een ongekende renaissance, zoals de media het al noemen.

Hij won de Australian Open in januari en zijn achtste Wimbledon-titel vorige maand. En dat terwijl hij twee maanden geleden 36 is geworden, een zeer hoge leeftijd voor een toptennisser.

Toch kansen op US Open 2017

Roger Federer US Open betting GettyMaar Roger Federer begint niet fris als een hoentje aan de US Open. Zo moest hij het tennistoernooi van Cincinatti, het vaste ‘opwarmtoernooi’ voor de US Open, aan zich voorbij laten gaan door een rugblessure. Maar daarmee kun je Federer nog niet afschrijven. Vorig seizoen werd hij geplaagd door zijn knie en na een lange revalidatie kwam hij dit jaar dus sterker terug dan ooit.

Zijn zaakwaarnemer Tony Godsick heeft er vertrouwen in. “Hopelijk reageert zijn rug goed en als dat gebeurt, heeft hij net zoveel kans als een ander.” Godsick ziet Federer nog wel een tijdje op de baan. “Zelfs als hij wint in New York, zal hij niet snel stoppen. Hij heeft nog een paar goeie jaren in zich.”

Kiki Bertens stelt teleur

Neerlands hoop in bange dagen wordt ze wel eens genoemd. Kiki Bertens liet de Nederlandse tenniswereld vorig jaar opleven door een knappe halve finale op Roland Garros. Dit jaar won ze het toernooi van Nürnberg voor de tweede keer en vorige maand nog het toernooi van Gstaad, allemaal op gravel. Op het hardcourt gaat het de 25-jarige Westlandse nog niet lekker af.

Op het toernooi van New Haven verloor ze al in de eerste ronde van de Belgische Elise Mertens, een qualifier. Het is al de tweede nederlaag voor Bertens tegen Mertens, na Hobart aan het begin van het jaar. Maandag begint Kiki Bertens aan haar zesde US Open. Alleen in 2012 en 2015 haalde ze de tweede ronde, de andere jaren was de eerste ronde het eindstation. Bertens start deze US Open als 25e op de ranking.Kiki Bertens US Open 2017 Getty

Victoria Azarenka past voor US Open

Een voormalig nummer 1 van de wereld bij de vrouwen zien we niet terug op de US Open. De Wit-Russische Victoria Azarenka won in 2012 en 2013 de Australian Open en stond begin 2012 eerste op de WTA-ranking. Nu is ze flink afgezakt op die ranking, maar de reden ervoor is niet gek: afgelopen december beviel ze van een zoon.

Familiezaken weerhouden Azarenka nu van een tweede Grand Slam-deelname op rij na Wimbledon, vervelende familiezaken. Want Azarenka is niet meer samen met de vader van haar zoon en zij strijden nu om de voogdij van hun kind. “Ik kan helaas niet deelnemen aan de US Open dit jaar. Dit komt door enkele familieproblemen waar ik me doorheen moet werken. Ik blijf optimistisch dat we eruit komen. Ik zal New York en de US Open, een van mijn favoriete toernooien, missen, maar ik kijk nu al uit naar volgend seizoen.”

Voorspellingen US Open 2017

Bookmaker Mr Green is onder de indruk van het topjaar van Roger Federer. Zij zetten hem met odds van 2.40 als favoriet voor het grand slam in New York. Naaste belager lijkt Rafael Nadal met 3.70, ruim voor Alexander Zverev op 9.00.

Bij de vrouwen is Wimbledon-winnares Garbiñe Muguruza favoriet met 5.50, voor nummer 1 van de wereld Karolina Pliskova @7.00. Lees meer: wedden op tennis.