US Open mogelijk zonder Novak Djokovic – Roger Federer favoriet

Op maandag 28 augustus begint het US Open, het vierde en laatste grand slam op de tenniskalender. Momenteel ziet het er naar uit dat het toernooi te New York het moet doen zonder Novak Djokovic. De tweevoudig winnaar en verliezend finalist in 2016 kampt met een elleboogblessure.

De dertigjarige Serviër is sinds Wimbledon 2016 een schim van zichzelf. Op wonderbaarlijke wijze sukkelde hij vorig jaar dus nog wel naar de eindstrijd van het US Open, mede door drie opgaven bij tegenstanders. Maar de strijdlust en killersmentaliteit leken weg nadat hij op Roland Garros 2016 zijn persoonlijke grand slam voltooide: hij was toen titelhouder van alle vier slams tegelijk.

US Open 2017 – Novak Djokovic

Zijn arts Zdenko Milinkovic zegt in de Servische krant Zurnal dat misschien zelfs het hele seizoen per direct ten einde is. Djoko kan wel fysieke trainingsarbeid verrichten, maar daadwerkelijk met een racket tegen een balletje slaan zit er niet in.

‘Zijn elleboog is zwaar overbelast, dat zag je op Wimbledon tegen Berdych’, aldus Milinkovic, die een rustperiode voorschrijft. Helpt dat onvoldoende, dan lijkt een operatie onvermijdelijk.

US Open: record qua prijzengeld

Komende zondag zal Novak Djokovic op een persconferentie meer vertellen over zijn nabije toekomst. De organisatie van het US Open zal vurig hopen dat de publiekstrekker present zal zijn. Zulke spelers zijn noodzakelijk om omzet te genereren en dat is weer gunstig voor de prijzenpot die uitgekeerd kan worden.

Tennis beleeft door de presentie van wereldwijd geliefde spelers tot nu toe een prima start van de eeuw. Dat vertaalt zich onder meer in de vetste prijzenpot ooit op het US Open. In totaal zal er 43,6 miljoen euro worden uitgekeerd. De winnaar krijgt zowel bij de heren als dames 3,2 miljoen euro.

Voorspel en win! Onderaan de odds Mr Green

Roger Federer speelt sowieso in Cincinnati

De inleidende wegen richting het US Open wordt de American hardcourt swing genoemd: een reeks toernooien op Noord-Amerikaanse bodem, hardcourt welteverstaan. Daar zitten twee masters tussen, in Montreal en in Cincinnati. Of Roger Federer in Canada (Montreal) start is nog onzeker, maar de Zwitser gaat ter voorbereiding op de laatste major wel starten in ‘Cincy’.

Federer weet dat hij zijn lijf rust moet geven: zijn twee grand slams van dit jaar verkreeg hij mede door lange periodes geen toernooi te spelen. Maar de verlokking om ook in Montreal aan te treden is groot. Het is namelijk een realistisch doel om weer nummer 1 van de wereldranglijst tennis te worden, zeker nu Djokovic en ook Andy Murray in de lappenmand zitten.

Voorspellingen US Open

Wedden op tennis? Roger Federer won sinds 2008 niet meer in New York, maar is nu favoriet op 3.15. Rafael Nadal volgt op 4.50, Novak Djokovic nu nog op 5.00 en Andy Murray ook op 5.00.

Titelhouder is echter Stan Wawrinka en hij noteert bij bookmaker Mr Green 14.00.