Voorbeschouwing op WTA Championships finale

Vandaag, zondag 28 oktober 2012, zal in Istanbul duidelijk worden wie de best presterende vrouwelijke tennisser van 2012 is. De twee kanshebbers op de titel zijn Serena Williams (WTA-3) en Maria Sharapova (WTA-2). Williams en Sharapova zullen om 16.00 uur Nederlandse tijd de hoofdbaan van de TEB BNP Paribas WTA Championships betreden.

Beide dames hebben de finale bereikt zonder ook maar één wedstrijd te verliezen. Williams boekte eenvoudige overwinningen op Angelique Kerber, Na Li, Victoria Azarenka en Agnieszka Radwanska. Sharapova was te sterk voor Sara Errani, Agnieszka Radwanska, Samantha Stosur en Victoria Azarenka.

Onderling resultaat spreekt in voordeel Williams

In de elf onderlinge wedstrijden, was de Amerikaanse Williams negen keer de sterkste. Bovendien maakte Sharapova in de twee wedstrijden die in 2012 plaatsvonden geen schijn van kans. In Madrid verloor de Russin met 6-1 6-3 en in de finale van het Olympisch tennistoernooi won Williams met maarliefst 6-0 6-1.

De enige twee overwinning die Sharapova op Williams boekte, dateren uit 2004. De destijds pas zeventien jarige Sharapova versloeg de zes jaar oudere Amerikaanse zowel in de finale van Wimbledon als in de finale van de WTA Championships. Ze weet dus hoe het is om Williams te verslaan in de eindstrijd van het eindjaarstoernooi.

Ook Williams heeft de WTA Tour Championships al eens gewonnen, twee keer om precies te zijn. In 2001 won ze het toernooi na opgave van Lindsay Davenport en in 2009 was de hardhitter te sterk voor haar oudere zus Venus. In 2002 en 2004 stond ze ook in de finale, maar deze gingen verloren.

Finale dubbelspel WTA Masters Cup

Naast de finale in het enkelspel, zal vandaag ook de finale in het dubbelspel afgewerkt worden. In deze finale staat het Russische koppel Kirilenko/Petrova tegenover het duo Hlavackova/Hradecka. De dubbelfinale zal om 13.30 uur Nederlandse tijd van start gaan.