Australian Open 2018: Doet Serena Williams wel of niet mee?

Serena Williams – Australian Open grand slam 2018. Voor de winnares in 2017 is het een race tegen de klok om fit (genoeg) te raken voor deelname. De Amerikaanse is hard op de weg terug nadat ze van haar dochter beviel, maar een maand voordat down under de eerste ballen worden geslagen (15 januari) is ze er nog niet helemaal klaar voor.

Oudste moeder die grand slam wint

De toernooidirecteur heeft overigens niet zoveel twijfel. Hij wordt keer op keer aan de tand gevoeld over de mogelijke comeback van de Amerikaanse. En voor de ticketsales helpt het natuurlijk niet als hij twijfels zaait. Hij meldt wat de fans van de recordkampioene willen horen: ze heeft een visum gekregen, ze traint hard en ze heeft zich gewoon ingeschreven voor de loting.

Voor een vrouw die al jarenlang records breekt is het een uitdaging om zich in een wel heel exclusief clubje te mengen: die van tennissende moeders die een grand slam wonnen. Momenteel zitten er drie dames in dat gezelschap, te weten Evonne Cawley, Margaret Court en Kim Clijsters. Mocht het Serena Williams lukken, dan wordt ze de oudste moeder van die vier die een major grijpt. Court heeft nu dat record in handen met 31 jaar, Serena is 35.

Rafael Nadal baalt van shot clock

Rafael Nadal Australian Open 2018 GettyTwee vrouwen uit de tennis top honderd hebben wel al een rode pen door hun eigen naam gezet. Zo zal Svetlana Kuznetsova geen gebruik maken van haar geplaatste status (twaalfde). De Russin heeft een polsblessure. En achterin de top honderd moet Zheng Saisai verstek laten gaan. Bij de heren zal Rafael Nadal, als eerste geplaatst, wel opdraven, zij het met de nodige pest in zijn lijf. De Spanjaard is het niet eens met de invoering van de shot clock.

Die klok zal aftellen vanaf 25 seconden naar nul en geeft aan hoeveel tijd een speler nog heeft om te serveren. Dat moet voorkomen dat iemand te lang de tijd neemt om weer op adem te komen, of om de spanning op te voeren richting de tegenstander, of om te lang na te denken over zijn speelplan. “Ik vind dat de shot clock een mooie show hindert. Als je geen mooie show wil, ja dan is de klok een grote verbetering”, zo zei Nadal met het nodige sarcasme.

Voorspellingen Australian Open

Wedden op tennis? Serena Williams is ouderwets de favoriete voor het dames enkelspel en noteert 5.00 bij Mr Green. Bij de heren is Roger Federer volgens de bookies de te kloppen man op 3.50, maar we tippen de door de klok getergde Nadal op 4.00.