Eerste grand slam 2018: Blessures blijven Big Four achtervolgen

De hoop van tennisliefhebbers is dat in 2018 de hele Big Four van het mannentennis fit, gretig en in vorm aan de start verschijnt. Maar met de Australian Open op komst, de eerste grand slam van het jaar, worden met name Rafael Nadal en Andy Murray nog steeds geplaagd door blessures.

Australian Open zonder Andy Murray?

Zo heeft Rafael Nadal zich teruggetrokken voor een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Qua sportief perspectief geen ramp, want er kunnen geen rankingpunten worden verdiend. Maar qua voorbereiding op het Aussie Open, en ook mentaal, is het uitstel van zijn comeback ingrijpender. Om de zoveel tijd kampt de Spanjaard met knieklachten en die worden door het spelen op hardcourt, waarop je niet kan glijden, alleen maar erger. Rust is dus het beste devies.

Australian Open 2018 voorspellingen grand slam GettyAndy Murray is van plan om deel te nemen aan het Brisbane International, dat begin 2018 aanvangt. Voor het eerst begint de Schot een seizoen als dertiger. En de jaren gaan ook bij hem tellen. Vorig jaar was hij na Wimbledon uit de running vanwege heupklachten.

De voormalige Britse topper Greg Rusedski houdt er rekening mee dat “Muzza” zich uiteindelijk terugtrekt voor het Australian Open, zodat hij na het US Open twee slams op rij zou missen. “Andy is het gewend om aan de start te staan met een realistische kans op de hoofdprijs. Ik weet niet of hij het mentaal kan accepteren om te spelen terwijl hij weet dat winnen eigenlijk uitgesloten is”, aldus Rusedski, die hem aanraadt om te wachten tot hij weer echt honderd procent is.

Robin Haase vrijer dan ooit

Wat de Nederlandse heren betreft is Robin Haase al jaren de voornaamste troef. De nummer 42 van de wereld is in zijn nopjes met de samenwerking met trainer Raymond Knaap. Sinds ze in juni 2016 de handen ineen sloegen voelt Haase zich vrijer. “Ik ben heel veel jaren niet mezelf geweest op de baan, omdat veel trainers mij hebben afgeremd”, aldus de Haagse tennisser.

Zijn hoogtepunt dit jaar was een halve finaleplek op de masters van Montreal. Dit jaar wordt hij 31, dus het is tijd om ook eens door te stoten op een major.

Wedden op Australian Open? Titelverdediger Roger Federer noteert voor de Australian Open 2018 3.80, Rafael Nadal 4.30, Novak Djokovic 4.40 en Andy Murray 7.25. Ooit zal deze big four toch plaats moeten maken voor de huidige twintigers. Alexander Zverev lijkt de voornaamste kandidaat om dat te doen en de Duitser noteert 13.00.