Vijfde Grand Slam toernooi in de maak: de Rod Laver Cup

Al decennia zijn er vier toernooien echt belangrijk op de tenniskalender: de grand slams. Onlangs werd een nieuw evenement georganiseerd, de Laver Cup, die wellicht de potentie heeft om een soort vijfde major te worden. Of zal deze cup nog grondigere veranderingen bewerkstelligen?

De allereerste Laver Cup, vernoemd naar de Australische tennislegende Rod Laver, werd van 22 tot en met 24 september gehouden in Praag, Tsjechië. Het was een initiatief van een marketingbureau, de Australische tennisbond en een zakenman. Roger Federer was betrokken bij het verzinnen van de regels en figureerde zeer prominent in de marketing.

Laver Cup vijfde tennis grand slam?

Het doel is een tennisversie van de Ryder Cup, de golfwedstrijd tussen een Amerikaans en Europees team. Maar dan met een Team Europe versus een Team World. Vooral het Europese team bestond uit louter toppers: Federer, Nadal, Zverev, Cilic, Thiem en Berdych. Het wereldteam stak daar wat bleekjes tegen af met Querrey, Isner, Kyrgios, Sock, Shapovalov en Tiafoe. Vier Europeanen stonden in de tennis top tien van de wereld, terwijl Querrey met zijn zestiende plek de vaandeldrager was van Team World. Ook had niemand van dat team ooit een grand slam finale gespeeld.

Ietwat merkwaardig was de puntentelling. Elke dag werden er drie singles en een dubbel gespeeld. Op vrijdag waren de partijen een punt waard, op zaterdag twee en op zondag drie. Kortom, je kan op vrijdag en zaterdag alle partijen verliezen, met 12-0 achter staan, en toch op zondag nog op 12-12 komen. Dat maakt de eerste twee dagen en vooral de vrijdag zwaar inferieur. Daarnaast waren de wedstrijden korter: als er een derde set nodig was, werd er direct een super tiebreak (tot tien) gespeeld in plaats van een reguliere set.

ATP nergens bij betrokken

Maar nu is de vraag: was het een boeiend evenement en wat is de mogelijke toekomst van de Laver Cup? De eerste vraag kan positief worden beantwoord, want wie wil nou niet Roger Federer en Rafael Nadal samen zien dubbelen, of Kygrios in tranen zien uitbarsten nadat hij de match tegen Federer liet wegglippen, waardoor Europa de cup won? Zwakke punten zijn echter dat momenteel Europa veel sterker is, dat de kalender al overvol zit, dat straks Federer en Nadal er niet meer zijn om de kar te trekken en dat de puntentelling op de schop moet.

De belangrijkste factor voor de toekomst van de Laver Cup is de houding van de ATP. De mondiale tennisbond was op geen enkele manier betrokken. Er waren dus geen punten te verdienen. Ook is het de vraag of fans nou echt gaan zitten juichen voor “Team World”, want dat is een veel te vage, brede noemer. Zolang de ATP geen betrokkenheid wil of mag nemen, of de Cup juist tegenwerkt, lijkt het bij een paar edities te gaan blijven.

Wedden op tennis? Op 28 januari 2018 begint weer een echt groot toernooi, het Australian Open. Rafael Nadal is bij bookmaker Mr Green de favoriet op 3.50, gevolgd door Roger Federer op 4.00.