Wat is de ranking aan het begin van de Australian Open?

De Australian Open is al decennia de eerste grand slam van het tennisseizoen. Op 15 januari 2018 gaat de 106e editie down under van start. Maar hoe ziet tegen die tijd de ranking van het heren enkelspel eruit?

Om diverse reden is de ATP-ranglijst interessant en belangrijk. De lijst heeft zijn voor- en tegenstanders, maar uiteindelijk is het de graadmeter waarmee we bepalen wie ’s werelds beste tennisser is. Op elk moment in tijd gaat het om de punten die een speler in de 52 voorafgaande weken heeft verzameld. De grote toernooien tellen het zwaarst mee (win je een grand slam, dan krijg je 2.000 punten) en de kleintjes zetten weinig zoden aan de dijk (een challenger winnen levert er maar 100 tot 125 op).

Voordelen aan hogere ranking

Hoog op de ranking staan levert publicitaire en daarmee marketingvoordelen op, zodat een speler bijvoorbeeld meer startgeld kan verlangen en betere sponsordeals in de wacht kan slepen. Vooral ook profiteren de toppers van de geplaatste status die ze op toernooien genieten. Daardoor komen ze in de eerste paar ronden alleen relatief laag gerangschikte spelers tegen.

Zodra de loting voor een Grand Slam is verricht, wil iedereen allereerst weten in welk kwart Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray zijn ingedeeld. Toen ze allemaal nog in de top vier stonden, konden ze elkaar pas vanaf de halve finales treffen. Murray en Djokovic zijn echter getuimeld op de tennisladder en aangezien ze dit jaar niet meer in actie komen, zullen ze alleen nog maar verder dalen. Kortom, de ‘big four’ gaan elkaar vermoedelijk al veel eerder in het schema tegenkomen.

Voorspel en win! Onderaan de odds van Mr Green
 

Murray zal uit de top 10 vallen

Nadal en Federer zullen bij aanvang van de Aussie Open nog eerste en tweede staan. Murray, nu derde, verliest in de komende weken bijzonder veel punten. In de herfst van 2016 won hij toernooi na toernooi (Shanghai, Wenen, Parijs, Londen). Van die enorme berg aan punten gaat hij er dus nul verdedigen, waardoor hij uit de top tien gaat vallen. Djokovic raakt iets minder punten kwijt, maar hij staat nu al slechts zevende, zal Murray nog wel voorblijven, maar de top tien is voor hem begin 2018 ook onmogelijk.

Aangezien de Schot en Serviër zeker niet bij de top acht zullen staan, is het mogelijk dat ze zeer dichtbij Federer en Nadal in het schema worden geloot. Staan ze nog wel in de top zestien, dan kunnen er al in de achtste finales (als er nog zestien spelers zijn) matches tussen de big four-leden op het programma staan. Het maakt de voorpret omtrent het eerste major van 2018 des te groter.

Wedden op tennis

Wedden op tennis? Rafael Nadal is favoriet voor de Australian Open 2018 op @3.50 bij bookmaker Mr Green, gevolgd door Roger Federer op @4.00, Novak Djokovic op @6.00 en Andy Murray op @8.00.