US Open finale Rafael Nadal – Kevin Anderson: eerste grandslamfinale

Rafael Nadal – Kevin Anderson finale. Vandaag na 22:00 uur speelt Rafael Nadal tegen Kevin Anderson in de finale van het US Open. De Spanjaard won eerder dit jaar al Roland Garros. Voor de Zuid-Afrikaan is het zijn eerste grandslamfinale.

Een van deze twee finalisten zei na de halve finale: “Ik had nooit gedacht dat het zou lukken om de top halen.” Het is eenvoudig te raden uit wiens mond dat kwam. Alhoewel Nadal zich ook etaleert als bescheiden professional met ontzag voor zijn concurrenten, was het voor hem als tiener al duidelijk dat hij over exceptionele gaven beschikte. Voor Anderson lag het anders. Hij is 2,03 meter, niet de ideale lengte voor een tennisser. Het geeft hem een gevreesde opslag, dat wel, maar in rally’s is hij zeer kwetsbaar als hij aan het lopen wordt gezet.

US Open finale Rafael Nadal – Kevin Anderson

En het duurde dan ook een tijdje voordat de sympathieke en introverte Zuid-Afrikaan zich meldde bij de subtop. Begin 2008 debuteerde hij op een major, maar pas eind 2010 overleefde hij de openingsronde van een slam. En het zou tot het US Open van 2015 duren, toen hij inmiddels 29 jaar was, voordat hij bij de laatste acht van een major stond. Nadal won zijn eerste Roland Garros als broekie van achttien.

Toch lijken de finalisten in een paar opzichten op elkaar. Het zijn harde werkers, ze behouden van begin tot eind een gelijkmatig niveau en telkens is er de dreiging van blessures. Anderson had eerder dit jaar al hommeles met zijn heup, bovenbeen en rechterelleboog. Voor Rafael Nadal verloopt het jaar buitengewoon voorspoedig gezien het blessureleed van 2016.

Anderson gaat het niet redden

Maar laten we eerlijk zijn: Anderson was tot deze US Open een grijze muis. Spelers die vooral leunen op hun opslag zijn nooit heel populair en hij druipt ook verder niet zo van het charisma. US Open finale heren GettyHoeft natuurlijk ook niet; hij is geen popster of vakbondsleider of goeroe, hij is simpelweg een serieuze en consciëntieuze tennisser. Zijn vrouw houdt een blog bij onder de titel ‘Tour Wife Tales with Kelsey Anderson’ en Kevin draagt haar liefde ook bij zich aan zijn linkerschoen: aan de veters zit hun trouwring vastgebonden.

Het is echter lastig om in te zien hoe hij van Rafael Nadal kan winnen. Niet nu de tweevoudig winnaar in New York het gat qua totaal aantal grand slams richting Federer kan verkleinen naar drie stuks (het is nu 19-15) en op de ATP-ranglijst een marge kan scheppen van een kleine 2.000 punten.

Wedden op tennis / US Open? Rafael Nadal staat op 1.12 en Kevin Anderson noteer 7.00 voor de overwinning. Een heel boeiende finale wordt het vermoedelijk niet en we tippen 3-0 voor Nadal en dat noteert bij bookmaker Mr Green op 1.85.