WTA Finals: Williams wéér de allerbeste

WTA Finals. De Amerikaanse Serena Williams heeft in Singapore voor de vijfde keer de WTA Tour Finals gewonnen. In de eerste poulewedstrijd verloor de 33-jarige krachtpatser nog van de Roemeense Simona Halep, die gisteren in de finale alsnog haar meerdere moest erkennen in Williams en kansloos met 6-3 6-0 werd weggeslagen.

WTA Tour Finals

De WTA Tour Finals, ook wel gezien als het officieuze wereldkampioenschap, wordt ieder jaar rond eind oktober gehouden, als afsluiting van het tennisseizoen bij de vrouwen. Alleen de acht beste speelsters, gekeken naar de WTA-ranglijst, doen mee aan het toernooi en nemen het tegen elkaar op in twee poules. De twee beste uit de poule gaan door naar de halve finales. Dit jaar waren Williams, Sharapova, Halep, Ivanovic, Wozniacki, Kvitova, Radwanska en Bouchard gekwalificeerd voor het lucratieve toetje in het Aziatische land. Het eindtoernooi werd voor het eerst in Singapore gehouden. De drie voorgaande edities waren in Istanboel.

Serena Williams is al jarenlang de koningin van het vrouwentennis en staat al bijna twee jaar onafgebroken eerste op de wereldranglijst. Met de winst op het wereldkampioenschap afgelopen week pakte ze haar zevende titel van het jaar, waaronder de US Open vorige maand. De Amerikaanse werd al eerder wereldkampioen in 2001, 2009, 2012 en 2013. Maar ondanks haar vijf titels is ze nog lang geen recordhouder. De Tsjechisch-Amerikaanse Martina Navratilova won het toernooi maar liefst acht keer en voert daarmee de lijst aan.

Concurrentie voor Williams wordt groter

Op voorhand was Serena Williams de grote favoriet voor de titel, maar de concurrentie is steeds groter geworden. De laatste jaren zijn er nieuwe speelsters de mondiale top binnengedrongen en spelen een steeds belangrijkere rol tijdens grote toernooien. Genie Bouchard, Simona Halep en Agnieszka Radwanska zijn voorbeelden van speelsters die steeds meer mee doen om de prijzen en zo absolute toppers als Williams en Maria Sharapova steeds vaker de weg versperren.

Naast het sportieve succes van Williams in Singapore, is het ook een financiële opsteker. Met het pakken van de titel mag ze ruim een miljoen dollar bijschrijven op haar bankrekening. Het totale prijzengeld dat afgelopen week werd uitgedeeld is ruim zes miljoen dollar.

ATP Finals in November

Het tennisseizoen voor de vrouwen zit er nu zo goed als op, maar voor de mannen nog niet. In november komen net als bij de dames de eerste acht mannen op de ATP-ranglijst bijeen in Parijs voor de ATP Tour Finals. Vorig jaar schreef de nummer één van de wereld Novak Djokovic het toernooi op zijn naam, door te winnen van Rafael Nadal. De laatstgenoemde heeft laten weten niet mee te doen in Parijs vanwege een blindedarmontsteking.